Kao novi menadžer trebate se fokusirati na svoj tim i vlastiti razvoj- ne na vašeg šefa.

Kada sam prvi put postala menadžer, što je bilo neočekivano promaknuće u vrlo kratkom roku, iskreno sam se osjećala malo čudno što sam sad ja ta koja organizira posao za svoj tim, u kojem smo do jučer svi bili u istom rangu. Bio je to početak jednog velikog projekta, i moj cilj je bio da zadivim sve, pa tako i nadređene. Sve probleme sam željela rješavati sama, ostajala sam duže na poslu i preuzimala na sebe zadatke za koje sam znala, da im delegiram, moji kolege bi bili vrlo nezadovoljni. Klasična početnička pogreška.

Uz određene uspone i padove, uspjela sam relativno brzo stati na noge i počela delegirati zadatke. U tom trenutku nisam bila svjesna toga da sve vještine koje su me dovele do toga da dobijem promaknuće nisu dovoljne da bih bila uspješna na novoj poziciji. Nakon te situacije pitala sam se koliko novih menadžera zapravo prolazi obuku, edukaciju kako bi bili svjesni koje su to vještine koje će im biti potrebne kako bi bili uspješni na novoj poziciji? Raspitivala sam se kod kolega koji rade u drugim firmama, branšama i shvatila da velik broj poslodavaca „baci u vatru“ nove menadžere pa tko ne izgori, preživi.

U ovoj novoj situaciji, kao novi leader,  jedna od najvažnijih bitki koju trebate dobiti je ta da cijeli vaš tim radi zajedno i da vas poštuju kao nadređenog i izvršavaju zadatke koji ste im zadali. Ovaj proces neke osobe prolaze glatko, dok je drugim osobama potrebna pomoć kako bi upoznali, upotrijebili i izbrusili svoje vještine i talente. To nema veze s tim da je netko bolji ili lošij, stvar je u tome da smo svi različiti. Netko može u početku imati problema, no pravilnim i kontinuranim razvojem ulagati više u sebe i svoje znanje i postići bolje rezultate od osoba kojima vođenje ide prirodno. Ključ je u stalnom rastu, razvoju, ulaganju u sebe i prihvaćanju da uvijek možemo naučiti više i raditi bolje.

Za velike korporacije edukacije za nove menadžere su uglavnom uhodani procesi, no što je sa malim i srednjim firmama koje se tek sada počinju razvijati? Gledate li na takve edukacije kao ulaganje u svoje djelatnike i razvoj ili kao da je to nepotrebno? Pa i vi ste učili u hodu, nitko vas nije educirao, sve ste sami napravili. Sve se može naučiti, pa tako i u hodu, ali ulaganje u razvoj vlastitih zaposlenika vam može daleko smanjiti vrijeme prilagodbe novih menadžera kao i uštediti puno novaca koje će te iskoristiti u promociju i unaprijeđenje usluga.

Kao novi menadžer bitno je prihvatiti da imate jako puno toga za naučiti, ne treba vam biti nelagodno pitati nadređenog sa savjet. Također, trebate više ulagati u osobni razvoj kako biste bili čvrsti i stabilni i mogli biti otvoreni za pomoć drugima, svom timu.

 

Odgovori