BITI LEADER

Jeste li znali da biti leader znači žrtvovati se za druge, za tim i za ostvarenje zajedničkog cilja?  Biti leader ne znači sjediti u kožnoj stolici i naređivati drugima i upravljati njima strahom. I dalje želite biti leader?

Pat Riley, vrhunski trener NBA-a pisao je o opasnosti: “Opasnost ja”. Najteža stvar za individualce je da se žrtvuju kada su dio tima. Vrlo je lako postat sebičan u timskom radu. “Igrajte za mene.” Vrlo je ranjivo spustiti svoj ego i reći: “Ovo sam ja i otvorit ću se prema vama i dati vam najbolje od sebe.” Ali to je točno ono što vođa u timu treba napraviti. Volja da sebe žrtvuje je najveći paradoks. Moraš se odreći  u ovom trenutku- lagodnosti, lakoće, priznanja, brzih nagrada, da bi privukli nešto bolje u budućnosti. (Riley, The Winner Within)

Koje su odlike pravog leader-a?

  • Traži jasnu sliku i viziju- tko smo i koje je naše poslanje?
  • Motiviran je da radi najbolje sa svojim talentima iz pravih razloga.
  • Na ljudskosti temelji standarde za donošenje odluka.
  • Teži izvrsnosti ne isključivo u ostvarenju rezultata nego i u cijelom procesu ostvarenja zadanih ciljeva.
  • Prepoznaje jedinstvenost svoga tima.
  • Prepoznaje da profit nije svrha posla nego dolazi kao benefit izrsno odrađenog posla.

Znate li koji je vaš stil vodstva? Na koji način komunicirate ciljeve svojim zaposlenicima? Uključujete li svoje zaposlenike u ostvarenje ciljeva koji su zajednički? Dopuštate li im da daju svoje prijedloge? Znate li delegirati zadatke adekvatnim osobama?

Razmislite o načinima na koje možete poboljšati vaše upravljanje zaposlenicima kako bi ostvarili zajedničke ciljeve.

Prvo trebate upoznati sebe i znati tko ste da biste mogli upravljati drugima. Nakon toga slijedi lakši dio posla- a to je upravljanje drugima.

Odgovori